2020. 09. 23. | Online

Co-Change Lab Forum in September

Aim & Objectives / Europe is working on an ambitious strategy to ensure prosperity, livability and well-being for all. Research and innovation play a vital role in this, and the Co-Change project aims to make its contribution. You are cordially invited to participate in the first Co-Change Forum on September 23 and 24, 2020. Meet other Labs, Sounding and Advisory Boards and explore the next steps at the Co-Change Forum 1. Together we will define the next steps on making change happen. The objectives for Forum 1 are: 

  • A Co-Change RRI Vision 2035 based on common Lab themes. 
  • Each Co-Change Labs has its goals, tasks and a roadmap for next implementation steps in hand. 
  • Each Co-Change Lab is familiar with the topics and directions of the other Labs. 

The Co-Change Forum is implemented as a learning space for all Co-Change Labs. A trust-based cooperation and learning culture among all participants has been established. Preparatory steps towards the next Co-Change Forum have been taken. 

Dates & Times / Co-Change Forum 1 will take place on 23 September 2020, 08:30 – 13:00 CET and 24 September 2020, 08:30 – 13:15 CET.  

Setting & Agenda / The Forum was planned to take place in Helsinki hosted by partner VTT but due to the circumstances will now go virtual. We plan on using a web-based conferencing solution which AIT successfully used for the International Sustainability Transitions Conference last week. The setting up has started, and we aim to open it for official registration early September. You will be notified in due time. For Forum 1, we have put together an agenda with many different elements and creative methods, all designed to support the work of the Co-Change Labs directly or indirectly:  

Day 1 – 23 September 


08:30 - Testing conferencing facility - Plenary 

09:00 - Welcome and Setting the Scene | 30 min - Plenary 

09:30 - Keynote on RRI sensemaking (Mika Nieminen, invited) | 30 min - Plenary 

10:15 - Co-Change THEMES - Visioning / part 1 | 65 min - Break-out 

11:25 -Break | 15 min 

11:40 - Co-Change THEMES - Visioning / part 2 | 60 min - Break-out 

12.40 - Conclusions and Outlook on Day 2 | 10 min - Plenary 

12.50 - Feedback | 15 min - Plenary 

13.00 - End of Day 1 


Day 2 - 24 September 


08:30 - Testing conferencing facility - Plenary 

09.00 - Welcome and Setting the Scene | 05 min - Plenary 

09.10 - Co-Change LABS - Building Roadmaps | 80 min - Break-out 

10:30 - Break | 15 min 

10.45 - Co-Change LABS - Laudations | Part 1 | 45 min - Plenary 

11:30 - Break | 15 min 

11:45 - Co-Change LABS - Laudations | Part 2 | 45 min - Plenary 

12:30 - Summary & Conclusions - Plenary 

12:40 - Outlook: Co-Change Implementation Plan | 10 min - Plenary 

12:50 - Evaluation of Forum 1 | 25 min - Plenary 

13:15 - End of Day 2